Ξεναγός στην Κεφαλονιά – η εμπειρία!

Φέτος το καλοκαίρι, για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια που μένω στο νησί, δουλεύω ξεναγός σε γκρουπάκια τουριστών που έρχονται στην Κεφαλονιά. Πρόκειται για φοβερή εμπειρία!

MYRTOS 1

Μύρτος και στο βάθος η Άσσος

Κεφαλονιά, σήμερα το πρωί

Η ενασχόλησή μου ξεκίνησε λόγω γλώσσας. Φέτος παρατηρείται μεγάλη αύξηση ισπανόφωνων τουριστών στην Κεφαλονιά μέσω των κρουαζιερόπλοιων, έτσι με βρήκαν από το τουριστικό γραφείο. Γενικά, στην ξενάγηση η γλώσσα δεν είναι το παν. Κατά τη γνώμη μου, είναι περισσότερο απαραίτητες άλλες ικανότητες, όπως η οργανωτικότητα, η ικανότητα να διατηρείς τον έλεγχο μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, η ευγένεια παντός καιρού και βεβαίως η ψυχραιμία γιατί, πραγματικά, οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει στραβά!

tour-guide-5

Ξεναγός στη Σεβίλη

Η μεγαλύτερη πρόκληση σε μία ξενάγηση είναι η τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Οι τουρίστες που κατεβαίνουν από τα κρουαζιερόπλοια έχουν πάντα σαφείς οδηγίες για την ώρα επιστροφής τους στο πλοίο, όχι γιατί θα φύγει το καράβι χωρίς αυτούς, εδώ που τα λέμε, αλλά γιατί το καράβι δεν θέλει να έχει καθυστέρηση στις δικές τους υπηρεσίες, όπως η κουζίνα! Μια τυπική ξενάγηση από αυτές που γίνονται εδώ ξενικά στις 9.30 το πρωί και τελειώνει στη 13.30. Σπανίως όμως θα ξεκινήσουμε στην ώρα μας! Άλλοτε συμβαίνει να βγουν οι ίδιοι οι τουρίστες αργά από το καράβι γιατί δεν έχει αρκετές λάντζες να τους μεταφέρουν στη στεριά, άλλοτε δημιουργούνται προβλήματα με τα γκρουπ και θέλει ο καθένας να πάει στο άλλο λεωφορείο που είναι η παρέα του, άλλοτε πάλι ορισμένοι έχουν άποψη για τον τρόπο οργάνωσης και πάνε και μπαίνουν σε όποιο λεωφορείο θέλουν γιατί το ίδιο έχουν κάνει και στη Σαντορίνη και ξέρουν αυτοί, δε θα τους πούμε εμείς!

IMG_6868

Ξεναγός στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου

Άλλες φορές, η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους κακής συνεννόησης των γραφείων μεταξύ τους (εάν υπάρχει αυτό το πράγμα). Για παράδειγμα, ένα από τα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς που επισκέπτονται όλα τα γκρουπ είναι η Μελισσάνη. Καθώς τα δρομολόγια όλων των γραφείων είναι στάνταρ, το αποτέλεσμα είναι να φτάνουν όλα τα λεωφορεία μαζί στο ίδιο αξιοθέατο. Και καλά ο Άγιος Γεράσιμος που είναι ένα μοναστήρι και τους τα έχεις πει πριν πας. Τους αφήνεις να το δουν, ξεκουράζεσαι και δέκα λεπτά και δρόμο πάλι. Στη Μελισσάνη, όμως, έχει εισιτήριο, και ουρά, και περιορισμένες βάρκες που κάνουν τον γύρο της λίμνης, και φτάνεις κι έχεις ήδη μπροστά σου άλλα 9 λεωφορεία που προηγούνται, που σημαίνει 450 άτομα, τουτέστιν 2 ώρες και βάλε! Σήμερα, ευτυχώς, ήταν μια καλή μέρα: φτάνοντας εκεί είχαμε μπροστά μας μόνο δύο λεωφορεία, τι είναι 100 άτομα! 40 λεπτά της ώρας! Παρ’ όλα αυτά, ούτε σήμερα γλιτώσαμε τα παράπονα: οι βαρκάρηδες της λίμνης έκαναν τον μισό γύρο του σπηλαίου, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αισθάνονται δυσαρεστημένοι και μάλλον εξαπατημένοι: μισή ώρα στην ουρά, 6 ευρώ εισιτήριο για ένα γύρο 2 λεπτών. Όσο και να απολογηθώ ως ξεναγός, όσο κι αν οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι δεν είναι προσωπικό μου λάθος ή του γραφείου, τι τους ενδιαφέρει στο κάτω-κάτω;

tour2

Ξεναγός στην Κίνα

Η σημερινή ξενάγηση από άποψη χρόνου ήταν τραγική: ξεκινήσαμε στις 11 και κάτι αντί για τις 9.30, οπότε πήγαμε μόνο στα μισά μέρη, αλλά οι άνθρωποι είχαν καλή διάθεση και ήθελαν να δουν το νησί. Είχα ένα γκρουπ σαράντα ατόμων που ήταν σχετικά εύκολο να τους μαζέψεις και να τους κατευθύνεις, γιατί συχνά συμβαίνει ο ένας να ψάχνει τουαλέτα, η άλλη να ψάχνει τσαγκάρη για τη σαγιονάρα της που κόπηκε, ο τρίτος να έχει απομακρυνθεί για να βγάλει την τέλεια φωτογραφία και πάει λέγοντας. Σκέφτομαι σοβαρά πως ίσως οι ξεναγοί θα έπρεπε να έχουμε μαζί μας μία σφυρίχτρα!

athens

Ξεναγός στην Αθήνα

Ένα γκρουπ Ισπανών δεν ενδιαφέρεται να ακούσει πολλά ούτε για τα λιόδεντρα, ούτε για τα αμπέλια, είναι γι αυτούς πράγματα γνωστά και κοινότοπα. Οι πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν περισσότερο είναι ιστορικού και, παραδόξως, θρησκευτικού περιεχομένου! Τους αρέσουν οι ιστορίες από τη μυθολογία, ποιος ήταν ο Κέφαλος που έδωσε το όνομά του στο νησί, πώς κατέληξε ο έρωτάς του με την Πρόκριδα, ποια ήταν η νύμφη Μελισσάνη και γιατί αυτοκτόνησε στη λίμνη που φέρει το όνομά της. Από θρησκευτική άποψη, οι καθολικοί Ισπανοί εντυπωσιάζονται από το γεγονός ότι όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες έχουν παντού αγιογραφίες, τους αρέσει να ανάβουν τα κίτρινα κεράκια και να ακούν για τα θρησκευτικά πανηγύρια στον Άγιο Γεράσιμο και στην Άσσο. Κάτι που επίσης τους κάνει γενικά εντύπωση είναι η σπηλιά του Αγίου Γερασίμου εντός της μονής. Η σπηλιά αυτή έχει ως μοναδική πρόσβαση μία κατακόρυφη, θεόστενη, μεταλλική σκαλίτσα και βρίσκεται κάτω από το έδαφος του μοναστηριού. Ε, λοιπόν, όλοι μα όλοι, νέοι, γέροι και παιδιά, κατεβαίνουν στην τρύπα! Τους κάνει γενικά μεγάλη εντύπωση ό,τι έχει να κάνει με τους σπηλίτες μοναχούς. Προσωπικά, επειδή την έχω μια δόση κλειστοφοβίας, δεν κατεβαίνω ποτέ στη σπηλιά, αλλά είναι υποχρεωμένη να στέκομαι από πάνω και να μετράω, πόσοι κατέβηκαν, πόσοι ανέβηκαν, και να ψιθυρίζω – γιατί εντός της μονής δεν επιτρέπεται φυσικά να φωνάζεις – «είναι κάποιος άλλος εκεί κάτω; Πρέπει να φύγουμε! Ποιος είναι με το γκρουπ 3; Ανεβείτε!». Πραγματικά, κάθε φορά σκέφτομαι μη μου μείνει κανένας εκεί κάτω, και ποιος θα κατέβει να τον βγάλει!

rome

Γερμανός ξεναγός

Το μέτρημα είναι μία πονεμένη ιστορία. Προφανώς δεν μπορώ να θυμάμαι όλα τα ονόματα ούτε όλα τα πρόσωπα οπότε τους μετράω όταν ανεβαίνουν, τους μετράω όταν κατεβαίνουν, το ίδιο και το ίδιο σε κάθε στάση. Πόσο είμαστε; 33; Αααα, μου λείπουν 7! Πού να είναι;! Κι αρχίζει το κυνήγι σε τουαλέτες, στα άλλα λεωφορεία κλπ. Τρέξιμο! 🙂

Αλλά, είναι μια ωραία δουλειά! Τους μιλάς για το νησί, για τις ομορφιές του, για τους σεισμούς του και για τη σχέση αγάπης και μίσους μεταξύ Κεφαλονιάς και Εγκέλαδου: ναι, οι σεισμοί έχουν ιστορικά ισοπεδώσει το νησί τουλάχιστον τρεις φορές, αλλά του έχουν δώσει και την ομορφιά του και τις παραλίες άγριας ομορφιάς του βορρά, όπως ο Μύρτος. Τους μιλάς για τον έρωτα της Μελισσάνης με τον Πάνα, για τη θανάσιμη ζήλια της Πρόκριδας, για τον Όμηρο και το νησί των Λωτοφάγων (Κεφαλονιά) και του Οδυσσέα, τους λες ότι ο Άγιος Γεράσιμος παραδοσιακά θεραπεύει την τρέλα και σε κοιτάνε περίεργα καθώς περιγράφεις ότι μέχρι σήμερα φέρνουν «δαιμονισμένους» στον ναό για θεραπεία, τους αρέσει να ακούνε για τα βενετσιάνικα κάστρα της Άσσου και του Αγίου Γεωργίου και τις επιδρομές των πειρατών.

london

Λονδρέζος ξεναγός

Κλικ κλικ κλικ οι φωτογραφίες, αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να πάρουν μαζί τους μία γεύση από το νησί κι εγώ προσπαθώ να μην τους ζαλίζω με βαρετές πληροφορίες όπως «η κεφαλονιακή ελάτη που τα κλαδιά της πάνε προς τα πάνω αντί για προς τα κάτω όπως σε όλα τα έλατα» κλπ κλπ. Θα τα πω κι αυτά αναγκαστικά σε κάποια γκρουπ, αλλά γενικά προσπαθώ να δίνω πληροφορίες που θα ήθελα κι εγώ να ακούσω, ως τουρίστρια.

vietnam

Ξεναγός στο Βιετνάμ

Και φυσικά, οι άνθρωποι είναι πάντα το καλύτερο σε μία ξενάγηση. Από την πιτσιρίκα που κατατρόμαξε όταν άκουσε ότι στην ασημένια λάρνακα φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου από το 1622 και κόντεψε να βάλει τα κλάματα, η κυρία που έπαθε σοκ όταν συνειδητοποίησε ότι βρίσκεται στο Ιόνιο και όχι πια στο Αιγαίο, ο κύριος που ρωτούσε για το πώς γίνονται οι θρησκευτικοί γάμοι εδώ και αν οι νύφες φοράνε άσπρα και στην Ορθόδοξη εκκλησία, τα νιόπαντρα ζευγάρια που κάθονται πάντα γαλαρία για να έχουν την ησυχία τους, οι σούπερ οργανωμένοι τύποι με μπαστούνια δύο μέτρων για σέλφις, οι καπνιστές που πάντα μπαίνουν τελευταίοι στο λεωφορείο μέχρι να τελειώσουν το τσιγάρο τους, οι συνταξιούχοι που ρωτάνε αν είμαι παντρεμένη και μου εύχονται να ζήσω σαν τα ψηλά βουνά, αυτοί που ρωτάνε αν μπορούμε να κατέβουμε για ένα μπάνιο στην Αγία Ευφημία ενώ είμαστε ήδη δύο ώρες πίσω στο πρόγραμμα, οι ηλικιωμένοι που κοιμούνται σε όλη τη διαδρομή και πρέπει να τους ξυπνήσεις πριν από κάθε στάση. Οι άνθρωποι, το ξαναλέω, είναι πάντα το καλύτερο σε μία ξενάγηση!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s