Ματαιοπονία

cinderella_fairy_godmother_needed_magnet_mopping-p147787842829469617b2gru_400Μέσα σ’ αυτή τη μιζέρια που ζούμε, και τη δυστυχία την πραγματική, αυτή που σε χτυπά κατάματα δύο και τρεις φορές την ημέρα αν έχεις συνείδηση κι αν ζεις έξω από τις τηλεοράσεις που μόνο μιλάνε, μιλάνε ακατάπαυστα, μέσα από την καπνιά του παρόντος που μας βρομίζει και που μουτζουρώνει το μέλλον ασταμάτητα, είναι κάποιες κινήσεις μικρές που άλλοτε περνούσαν απαρατήρητες αλλά τώρα τις βλέπω και τις χαζεύω και σκέφτομαι μετά για λίγη ώρα, ίσως γιατί σήμερα βιάζομαι λιγότερο ή θεωρώ λιγότερα πράγματα δεδομένα αλλά πάντως μου δίνουν μια μικρή ελπίδα ότι η μέρα θα βγει πιο εύκολα κι αυτό είναι κάτι.

Υπάρχει ένα περίπτερο επί της Πέτρου Ράλλη, γωνία με Φρυγίας αν δεν κάνω λάθος, στο οποίο σταματώ συχνά για τσιγάρα. Προχθές πέρασα σχετικά πρωί. Η περιπτερού δεν φαινόταν πουθενά. «Είναι κανείς εδώ;» η γνωστή ερώτηση. «Έρχομαι, έρχομαι» η γνωστή απάντηση. Έκανα τον κύκλο και πήγα από την πίσω πλευρά του περιπτέρου. Η γυναίκα άδειαζε έναν κουβά βρομόνερα κι έστυβε και ξανάστυβε τη σφουγγαρίστρα της.  «Καθαρίζετε;» της λέω. «Ναι, λίγο το πεζοδρόμιο, έρχομαι αμέσως» μου απάντησε.

Επέστρεψα μπροστά από το περίπτερο και κοίταξα το πεζοδρόμιο. Κατάμαυρο, απελπιστικά βρόμικο,  σπασμένο σε δυο-τρία σημεία, με ένα ξεχαρβαλωμένο καλαθάκι του δήμου και δύο σκεβρωμένες διαφημιστικές πινακίδες από αυτές που πηγαινοέρχονται με τον αέρα, όμως φρεσκοπλυμένο, γυάλιζε με τα νερά που θα στέγνωναν πολύ γρήγορα και που δεν θα κατάφερναν να αλλάξουν την πραγματική του κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, για εκείνες τις λίγες στιγμές, οι τσιμεντένιες πλάκες έμοιαζαν έτοιμες να θυμηθούν τις παλιές τους δόξες και να ομορφύνουν φευγαλέα και περιμετρικά το μαγαζάκι, πριν ξαναθαφτούν, σχεδόν ακαριαία, κάτω από τα σκουπίδια που πετούν οι περαστικοί και τη σκόνη της κίνησης. Αυτή η ακούραστη ματαιοπονία της γυναίκας, να σφουγγαρίζει το δημόσιο χώρο, ξέπλυνε λίγη απ’ τη μιζέρια της μέρας μου εκείνο το πρωινό. Πήρα τα τσιγάρα και έφυγα με πιο αργό βήμα απ’ ό,τι συνήθως.

(Φεβρουάριος 2013)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s