Αργύρης Χιόνης: Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες

Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του σημαντικού μας ποιητή Αργύρη Χιόνη, οι εκδόσεις Κίχλη εκδίδουν μία συλλογή εννέα διηγημάτων του, με τίτλο «Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες». Ο ίδιος ο δημιουργός είχε πρόθεση να συμπεριλάβει στην έκδοση αυτού του βιβλίου δεκαπέντε διηγήματα, όμως τον πρόλαβε ο θάνατος. Η εκδότριά του, Γιώτα Κριτσέλη, που παρέλαβε μέρος του υλικού από τον συγγραφέα λίγο πριν πεθάνει, το επιμελήθηκε μαζί με ανέκδοτο υλικό και μας το παρουσιάζει σε έναν καλαίσθητο τόμο που περιλαμβάνει ολοκληρωμένα και ημιτελή διηγήματα, ένα εκτενές επίμετρο από την ίδια και κατατοπιστικές σημειώσεις. Στα διηγήματα κυριαρχούν -μόνα τους ή σε συνδυασμό- αυτοβιογραφικά, μυθοπλαστικά και ψευδοδοκιμιακά στοιχεία. Κοινό τους θέμα είναι -σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα- «το παράλογο της ύπαρξης και η ασάφεια των ορίων μεταξύ τρέλας και λογικής».

Το πρώτο διήγημα, που δίνει στην συλλογή τον τίτλο της, είναι η (υποτιθέμενη) διαθήκη του Αργύρη Χιόνη ο οποίος, αφού μας διαβεβαιώνει πως έχει «σώας τας φρένας», αποφασίζει να κληροδοτήσει όλη του την περιουσία στο αγαπημένο του τετράποδο, το τραπέζι του:
«Ετούτο το τραπέζι είν’ ολόκληρη η ζωή μου και, τώρα, με τη γριά μου Remington ακουμπισμένη πάνω του, γέρος πλέον κι εγώ, βλέπω ξανά όσους κατά καιρούς καθίσαν γύρω του ή και χόρεψαν επάνω του (γιατί κι αυτό συνέβη), φίλους, εχθρούς αλλά και αδιάφορους γνωστούς (δεχόταν, βλέπετε, αδιαμαρτύρητα τους πάντες), όσους χαθήκανε για πάντα, αφού άλλους τους ρούφηξε ανεπιστρεπτί η λαίμαργη αιωνιότητα κι άλλοι αμαχητί παραδοθήκανε στης καθημερινότητας την Κίρκη».

Διαβάστε τη συνέχεια της κριτικής στα Κεφαλονίτικα Νέα, εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s